Itt az év psychill albuma

Nagyon sokféle zenét hallgattam már életem során és tulajdonképpen, ha visszanézek, látom a különböző korszakokat kirajzolódni magam előtt. Kisfiúként végig tomboltam az eurodance érát, belekóstolhattam a kétezres évek popzenéjébe, odáig voltam az Amerikai Pitét követő pop punk lemezekért, de volt, hogy a legsötétebb metál dalok szóltak a még ma is meglévő hangszórókból. Az elmúlt években viszont ismét az elektronikus zenék kerítettek hatalmukba, azon belül a pszichedelikus stílusok.

A 2015-ös Samsara fesztiválon kezdtem el felfedezni magamnak a műfaj ismertebb képviselőit, míg egy évvel később már előre megírt ütemtervvel érkeztem a helyszínre. Hiába volt délelőtt tíz órakor, karikás szemekkel is égtem a vágytól, hogy élőben hallgassam, ahogy Dhamika játszik, majd szomorúan konstatáltam, hogy rajta kívül szinte senki más nincs jelen a kicsit progresszívebb psychill nagyágyúi közül.

Egy nehéz gyerekkor

Nem volt ott Hudur Shrim sem, akinek jelenleg több különböző zenei projektje is fut párhuzamosan, melyek közül a Profondita névre hallgató a lassabb, visszafogottabb pszichedelikus műfajt képviseli. Bár Hudur még csak a húszas évei közepén jár, sajnos az élet már ideje korán kihívások elé állította. Édesapját és bátyját is elvesztette a libanoni polgárháborúban, így a család a szörnyű csapást követően egészen Németországig menekült biztonságot és reményt keresve. Pár évvel később innen is tovább álltak és Izraelben letelepedve kezdtek véglegesen új életet. Hudur képtelen volt uralkodni a haragján, melynek következtében lázadó természete miatt az iskolában egy fajta rossz fiúként kezelték és nagyon hamar az osztály fekete báránya vált belőle.

hudur shrim
Hudur Shrim

A zene mindent felülírt

A fordulópontot Eyal Markovich-csal kötött barátsága jelentette, aki megmutatta, hogyan lehet a népszerű Cubase és Logic alkalmazásokkal zenéket írni. Hudurt teljesen elvarázsolta ez az új világ és idejének nagy részét innentől kezdve a zenélésnek szentelte. A dalok segítségével nem csak meg tudta élni, de ki is tudta fejezni mindazokat az érzéseket, melyek legbelül régóta kavarogtak benne. Eyal nem csak a zenélésben indította el, de tulajdonképpen közvetetten szerepet játszott a Profondita nevű projekt megszületésében is. Miután látta, hogy Hudur igencsak tehetséges és nem csak jó érzése, de jó füle is van a zenéhez, megmutatta neki pár híres pszichedelikus zenét játszó előadó munkáját, melyek sorsdöntőnek bizonyultak az ifjú libanoni fiú karrierjében.

2014-ben jelent meg első albuma Ciel néven és azonnali sikert hozott számára, nem véletlenül. Bár én csak tavaly szereztem tudomást erről a lemezről, azt kell, mondjam, hogy kevés jobb albumot tudok mondani ebből a stílusból. Vagyis, most már eggyel többet, ugyanis május végén megjelent a Dracarys, ami még egy fokkal feljebb helyezte a lécet.

Ha ki kellene emelnem egy számot róla, nehéz dolgom lenne. Maradjunk annyiban, hogy mindegyiket nagyon szeretem, de talán a Miri B. az, amit a legtöbbször hallgattam végig. Ha tetszik ez a stílus és nyitottnak érzitek magatokat más, hasonló műfajok megismerésére, akkor még nem késő jegyet venni a jövő heti Samsara fesztiválra, mely ismét Siófok mellett, de immáron egy teljesen új helyszínen lesz. A tavalyiról készítettem egy kétórás playlistet, melyet itt tudtok végighallgatni.

Támogatnád az előadót?

Profondita Spotify-on | Profondita Bandcampen

Horváth Patrik

2004 óta vagyok újságíró, kisebb oldalak mellett közel egy évtizedig dolgoztam a PC Guru magazin és az iPon.hu tech rovatában. 2015 őszén Egy jógi élete címmel elindítottam önismerettel és tudatos életvitellel foglalkozó blogomat, 2017 tavaszán pedig belekezdtem első könyvem megírásába.

Tags:

2 comments

    • Örülök, ha tetszett, Asura elég sok fajta zenét játszik, alig van két egyforma albuma, szóval könnyen lehet, hogy hasonlít valamelyikre 🙂 Ami talán közel áll a Profondita-hoz az a Dreaming Cooper, illetve Suduaya-nak vannak még psychill/psybient számai, amik tempóban is passzolnak.

      Kedvelés

Submit a comment

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s