Oroszországból szeretettel: 3D Stas

Ha van valami, ami miatt igazán szeretni lehet a Spotify-t, akkor az az egyre jobban működő ajánló rendszere. Megannyi fantasztikus zenész és együttes munkáját ismerhettem már meg a funkció használatával, többek között a most bemutatásra kerülő 3D Stas-ét is.

Bevallom őszintén, hogy nem sikerült kiderítenem ennek az orosz fiatalembernek az igazi nevét és bárhol néztem, mindenhol a művésznevén hivatkoznak rá, így én is követem ezt a szokást. 1995-ben kezdte a zenélést, első valamire való demo felvételeit egy közönséges kazettára rögzítette 1997-ben, mígnem két évvel később a StealOne kiadó megjelentette első hivatalos CD-jét “404” címmel.

Az első valamire való sikerre egészen 2004-ig várnia kellett. Industry Eleven című számával első helyezést ért el versenyen, ahol kizárólag breakbeat stílusba tartozó alkotásokkal lehetett nevezni. Egy évvel később a Stylus című számmal második helyezést ért el a híres brit versenyen, a Breakbeat Paradise-on, melyen a korszakot később meghatározó előadók is voltak.

2006-ban másodmagával létrehozta a Don’t Panic Records nevű független kiadót, mellyel elsődleges célja a korábbi Szovjetunió területén élő breakbeat zenészek támogatása és promotálása volt. A Don’t Panic Records az első ukrán kiadó volt, mely olyan digitális zenei áruházakba juttatta el művészeit, mint az iTunes, az America Online (AOL), a Yahoo vagy éppen a Napster. A kiadó jó eséllyel mára megszűnt, az utolsó nyomot ugyanis 2012-es dátummal találtam vele kapcsolatban.

3D Stas elsősorban big beat és breakbeat számairól ismert, de a 19 albumot és 21 EP-t felvonultató repertoárban megtalálhatók itt-ott dub és drum’n’bass stílusú alkotások is. Munkájával az elmúlt években olyan előadók elismerését vívta ki magának, mint Armin van Buuren és a The Crystal Method. A Beatport Top 100-as breakbeat listáján ritkán fordul elő, hogy ne szerepelne legalább egy szám tőle.

Számomra meglepő, hogy ennyi munka és mérsékelt, de mindenképpen említésre méltó siker mellett, hogy tud valaki ennyire láthatatlan maradni. Akár a Facebook oldalát, akár a Twitter csatornáját, akár csak a Spotify profilját nézzük, 3D Stas egy jelentéktelen zenész benyomását kelti, aki összedobott ezt-azt a négy fal között saját maga szórakoztatására.

A valóság azonban nem is lehetne ennél árnyaltabb. Ha kíváncsi vagy, milyen az élet az Apollo 440-n és a The Prodigy-n túl, vagy csak érdekel, mi is az a breakbeat, összeállítottam 3D Stas általam legjobban kedvelt számaiból egy listát, melybe itt tudsz belehallgatni.

Támogatnád az előadót?

3D Stas Spotify-on | 3D Stas Soundcloudon | Hivatalos oldal

Horváth Patrik

2004 óta vagyok újságíró, kisebb oldalak mellett közel egy évtizedig dolgoztam a PC Guru magazin és az iPon.hu tech rovatában. 2015 őszén Egy jógi élete címmel elindítottam önismerettel és tudatos életvitellel foglalkozó blogomat, 2017 tavaszán pedig belekezdtem első könyvem megírásába.

Tags:

Submit a comment

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s