LG G6 – Van képe Hozzád

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy 2017-re a technológia eljutott oda, hogy egy bizonyos árkategória felett nem születnek igazán rossz telefonok. Magunk mögött hagytuk a raktárban porosodó hardverekre, nevetséges mennyiségű memóriára és csapnivaló kijelzőre épülő mobilokat és eljött a kánaán, ahol már 40 ezer forintért is kellemesen használható termékeket lehet vásárolni.

Éppen ez a fajta változás eredményezte azt, hogy a csúcskategóriában egyre nehezebb újat mutatni, egyre kevesebb az a fajta plusz funkció, amelyért a felhasználók hajlandók mélyebben a zsebükbe nyúlni. Ma már elég jó a kamera, elég jó a kijelző, eszeveszett gyorsan működik minden „flagship” teló és az üzemidőre is kezdenek egyre inkább odafigyelni a gyártók. Nem meglepő ezek után, hogy a Samsung több éves kómát követően drasztikusan hozzányúlt az aktuális Galaxy csúcskészülék kinézetéhez és úgy tűnik, az S8 egyértelműen ennek köszönheti népszerűségét.

Technikai specifikációk LG G6 (H870)
Támogatott hálózatok GSM / HSDPA / LTE
Kijelző 5.7″ 1440×2880 IPS LCD
Védelem Gorilla Glass 3, IP68, MIL-STD-810G
Operációs rendszer Android 7.0 (Nougat)
Chipset Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821
Processzor Kyro négymagos (2×2.35 GHz és 2×1.6 GHz)
Grafikus gyorsító Adreno 530
Memória (RAM) 4 GB
Tárhely 32 GB
Bővítési lehetőség Igen, micro SD kártyával
Kamera (hátlapon) 13 MP nagylátószögű + 13 MP sztenderd
Kamera (előlapon) 5 MP széles látószögű
Videofelvétel 1080p (60 fps) / 4K (30 fps)
Mikrofon Sztereó
Hangszóró Mono
Kommunikáció WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.2 (LE, aptX HD), GPS, NFC, USB-C
Szenzorok Ujjlenyomat-olvasó, gyorsulásmérő, giroszkóp, közelségmérő, digitális irányítű, barométer
FM Rádió Van
Gyorstöltés Van
Vezetéknélküli töltés Nincs
Akkumulátor 3300 mAh
Méret 148.9 x 71.9 x 7.9 mm
Tömeg 163 g
Hivatalos megjelenés 2017. március

Ugyanakkor nem ez az egyetlen idén megjelent csúcstelefon, melyre érdemes odafigyelni. Az LG G6 sokkal visszafogottabb marketingje és bizonyos szempontból rossz piaci időzítése miatt közel sem kap akkora figyelmet, mint amekkorát érdemelne. A tavalyi G5-höz képest ugyanis egy sokkal jobb termékkel van dolgunk, a moduláris felépítés már a múlté és az LG-nél is belátták, hogy egészen más oldalról kell megközelíteni a fejlesztést.

20170804_094804

Soha nem volt még dolgom olyan telefonnal, melynek a hátlapján volt a képernyő zárat feloldó gombja, úgyhogy el kellett telnie egy kis időnek, mire ezt megszoktam. Az ujjlenyomatolvasóként is funkcionáló gomb sokkal jobb helyen van, mint a konkurensként emlegetett Galaxy S8-nál, tízből kilencszer simán eltaláltam anélkül, hogy meg kellett volna fordítanom a telefont és tájékozódni, merre is helyezkedik el.

Ha valakinek túl kicsi lenne a keze vagy simán csak nem szeretné használni ezt a funkciót, akkor érdemes tudni, hogy a képernyő az LG telefonoknál megszokott dupla koppintásos módszerrel ugyanúgy lezárható, illetve feloldható. Természetesen az ujjlenyomatunkon kívül használhatunk PIN kódot, egyedi jelszót, rajzolt, illetve koppintásos mintát is, hogy megvédjük adatainkat a betolakodóktól, de lehetőségünk van arcfelismerésre is.

Ha már a biztonságnál járunk, érdemes megemlíteni az ún. Smart Lock funkciót, amellyel beállíthatjuk, hogy a telefon egészen addig maradjon lezáratlan állapotban, amíg:

  • velünk van, vagy
  • az előre beállított biztonságos helyek egyikén van, vagy
  • a beállított megbízható eszközök (okosóra, az autónk Bluetooth vevője, stb.) közelében van

20170812_164209

Bár a G5-höz képest a G6 mérete nem nagyon változott, nekem így is túl nagy maradt ahhoz, hogy egy kézzel kényelmesen tudjam használni, pedig nincsen éppen kis tenyerem. Ehhez jön hozzá az igencsak csúszós hátlap, melyen minden apró ujjlenyomat meglátszik. Éppen ezért – akárcsak a legtöbb csúcskategóriás telefon esetében – a G6-hoz is érdemes beszerezni egy tokot annak érdekében, hogy a fogásunk biztosabb legyen, a tenyerünk pedig kevésbé izzadjon a sok nyomkodástól.

g6_rugged_armor_title01_2048x2048

Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy az egyik kedvenc tokom (Spigen Rugged Armor) elérhető a G6-hoz is – igaz, átkeresztelték Piano Black Armorra, így némileg nehezebb megtalálni a hivatalos oldalon. Jó hír, hogy nem sok helyen ugyan, de már itthon is kapható.

Bal oldalon a hangerőszabályzó gombokat találjuk, jobb oldalon a nano SIM, illetve micro SD kártya foglalat, felül a fejhallgató csatlakozó, míg alul a gyorstöltésre is alkalmas USB-C aljzat kapott helyet. Azok számára, akik sok olyan felvételt készítenek, ahol különösen fontos a jó hangminőség remek hír, hogy mikrofonból alul és felül is találunk egyet-egyet. Hangszóróból ugyanakkor csupán egy van, hangminősége viszont meglepően jó.

A robusztus dizájn nem véletlen, ugyanis a G6 IP68 védettséget élvez, ami azt jelenti, hogy másfél méterig vízálló (30 percig), illetve a por sem jelent neki problémát. Ezen kívül megfelel a MIL-STD-810G katonai szabványnak is, ami azt jelenti, hogy a G6-ot tesztelték extrém körülmények között is (hirtelen hőmérséklet változás, magas páratartalom, nagy magasságból való leesés, alacsony légnyomás, stb.) és az eszköz átment a vizsgán. A G6 extrém körülmények közötti képességeiről a termék hivatalos, angol nyelvű oldalán olvashattok.

Egy új kijelző

Az idei trendet egyértelműen a nyújtott kijelző képviseli ebben a szegmensben és a G6 az elsők között jelent meg ilyen megoldással, igaz, nem sok rivaldafény jutott neki a Galaxy S8 mellett. A 18:9-es (vagy 2:1-es) képaránnyal rendelkező mobil minimálisan ugyan, de kisebb a tavalyi G5-nél, ennek ellenére jóval nagyobb, 5.7”-os kijelzővel rendelkezik, amely az előlap közel 81 százalékát tölti ki. A telefon három színben (fehér, kékes-szürke, illetve fekete) vásárolható meg, nálam a hatalmas panelt remekül álcázó feketében járt.

lg-g6-04_32743411270_o

A készülék támogatja a Dolby Vision, illetve a HDR10 szabványokat, így lehetőségünk van a megszokottnál szélesebb dinamika tartománnyal felvett anyagok lejátszására is. A képminőségre egy szavunk nem lehet, az 1440×2880-as felbontás tűéles betűket eredményez, a Gorilla Glass 3 karcálló védőbevonattal rendelkező IPS panel miatt a látószögekkel sincs gond, a nagy fényerőnek köszönhetően pedig a kijelző még direkt napsütésben is olvasható marad. A kijelző színvilága ugyanakkor túlságosan hideg és mivel nincs lehetőségünk a színhőmérsékleten állítani (nálam ez egy hatalmas fekete pont bármelyik kategóriában), így kénytelenek vagyunk az alapvetően a kék fényt kiszűrni hivatott Comfort View-t használni ennek korrigálására.

20170812_164314

Gyenge fényviszonyok mellett ugye a szemünknek sokkal kellemesebb látvány egy meleg színárnyalatú kép, mint egy hideg, így egyre több gyártó teszi lehetővé a kék színek bizonyos mértékű kiszűrését, hogy este kevésbé gyilkoljuk a szemünket, főleg, ha még elalvás előtt is a mobilunkat nyomkodjuk. Ehhez képest a Comfort View az alapból kékes képből zöldeset csinál és bár a szűrés erőssége három lépésben állítható, egyedül a Low (Alacsony) eredményez olyan színvilágot, melyet hosszabb távon is kellemes nézni. Van lehetőségünk még fekete-fehér módra is, ám legnagyobb meglepetésemre itt a készülék egyáltalán nem szűri meg a kék fényt, így ez a beállítás ebben a formájában gyakorlatilag értelmét veszti.

LG_G6_always_on_display

A drágább Samsung és LG telefonoknál régóta találkozhatunk az ún. Always On Display funkcióval, melynek segítségével lezárt állapotban is megjeleníthetünk bizonyos információkat a kijelzőn. Ilyen információ lehet az idő, a különböző értesítések, a következő ébresztés ideje, satöbbi, így elég ránéznünk a telefonra és tudni fogjuk, mi a pálya anélkül, hogy hozzá kellene nyúlnunk vagy fel kellene oldanunk. Jó hír, hogy ez a funkció megtalálható a G6-ban is, rossz hír viszont, hogy mivel a kijelző IPS panelt kapott, ahhoz, hogy minimális tartalmat meg tudjon jeleníteni az egész kijelző háttérvilágítását be kell kapcsolni.

Ez azért probléma, mert így lényegesen többet fogyaszt, mint az AMOLED panellel szerelt mobilok és így gyorsabban meríti az akkumulátort. Ettől függetlenül egy hasznos funkció, én kifejezetten szerettem, de ha valamiért túl hamar merülne a telefonunk, érdemes lehet tenni egy próbát a funkció kikapcsolásával.

Mire jó ez a sok hely?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon azon kívül, hogy jól néz ki, mi értelme van egy 18:9-es, sarkainál lekerekített kijelzőnek? Eleinte én se nagyon értettem, mert míg a monitorok esetében a 21:9-es képarány jelentősen hozzájárul a produktivitáshoz és a játékélményhez, addig egy mindössze 5.7”-os panelen erőltetett dolognak tűnik. Nos, a helyzet az, hogy tartalmat fogyasztani valóban jobb egy, a megszokottnál nyújtottabb kijelző. Több mindent látunk a weblapokból, a Facebook falunkból (ha ez valakinek szempont), satöbbi. Videók esetében is jól jön a plusz hely, ha extra szélesvásznú anyagról van szó, bár a többség valószínűleg úgyis YouTube-ot vagy Twitch-et néz menet közben.

A 18:9 már pont olyan magas képet eredményez, hogy legyen értelme elgondolkodni a kétablakos használaton is – bizonyos esetekben persze. Az ablakkezelőből előhozható funkció mind normál, mind elforgatott állapotban működik és mivel a képarány pontosan 2 az 1-hez, így csupán annyi a különbség a kettő között, hogy egymás alatt vagy egymás mellett látjuk a két kiválasztott alkalmazást. A funkció hasznosságát abszolút növeli, hogy a programok a rendelkezésre álló felületen bármilyen arányban osztozhatnak.

Ha az imént említett képességnek a Kép a kép mellett nevet adjuk, akkor az LG által csak QSlide-nak hívott funkció egyértelműen a Kép a képben megnevezést kell, hogy kapja. A kizárólag az alsó menüsávból előhívható fícsörrel folyamatosan előtérben tarthatunk előre meghatározott alkalmazásokat. Bár a méretük, a pozíciójuk, illetve az átlátszóságuk mértéke is változtatható, figyelembe véve, hogy folyamatosan látszanak, a hét kiválasztható alkalmazás közül mindössze a video lejátszó program az, amit érdemes lehet lekicsinyítve mondjuk böngészés vagy e-mail írás közben valamelyik sarokban tartani.

Semmit nem ér ugyanakkor a megnövelt hely, ha az alkalmazások nem támogatják a megszokottól eltérő felbontást. Az LG-nél erre is gondoltak, így a kijelző beállításainál megadhatjuk minden egyes programnak külön-külön, hogy milyen módon töltsék ki a rendelkezésre álló területet, elkerülve ezzel az esetleges problémákat.

Mi a helyzet azokkal, akiknek még nálam is kisebb tenyere van? Nos, vannak jó és kevésbé jó híreim. Mindenképpen pozitívum, hogy a billentyűzet beállításainál egyrészt testre szabhatjuk a klaviatúra magasságát, másrészt engedélyezhetjük az ún. egykezes módot, így a gombsor nem tölti ki széltében a teljes felületet, hanem attól függően, hogy jobb vagy bal kezesek vagyunk, közelebb úszik a kijelző egyik vagy másik oldalához. Szintén remek funkció, hogy az alsó rendszergombok sorrendje és összetétele is változtatható, így simán elhelyezhetjük ott az értesítési sáv lenyitásához, illetve összecsukásához létrehozott gyorsgombot. Az egykezes képességek itt viszont véget érnek, magát a megjelenített képet nem tudjuk a billentyűzethez hasonlóan átméretezni.

Update (2017.08.18. 22:28): az egyik olvasó jelezte, hogy az ő telefonján a Beállítások/Kijelző (Settings/Display) menü alatt elérhető egy Mini nézet (Mini view) menüpont, mellyel lekicsinyíthető a megjelenített kép. A Telekomnál vette a telefont, ezért tartottam fontosnak kiegészíteni a cikket. A negyedik képernyőfotót tőle kaptam, amit nagyon szépen köszönök ezúton is!

Update (2017.08.18. 23:20): egy másik olvasó írta, hogy ma vett a Vodafone-nál egy ilyen telefont és neki benne volt már a Mini nézet funkció. Köszönöm szépen ezt is, jó tudni!

Akik rajonganak a magas pixelsűrűségért, azoknak valószínűleg majd’ kiugrik majd a szíve a helyéről, ha megtudják, hogy a kijelzőn megjelenített kép teljes egészében skálázható. Három opciónk van, melyek közül a középső az alapértelmezett. A méretezés során minden megváltozik, aki használta már bármelyik retina kijelzős MacBookon a skálázás funkciót, az pontosan tudja, mi ez az egész. Természetesen a betűméret, valamint a betűtípus is külön-külön állítható, de ez egy sokkal elegánsabb megoldás, ha arra van szükségünk mondjuk, hogy könnyebben el tudjuk olvasni a kijelzőn megjelenített szöveges tartalmakat.

Alapértelmezés szerint a feltelepített alkalmazások lapozható oldalakon kapnak helyet (akárcsak az iPhone-ok esetében), ám van lehetőségünk visszatérni a klasszikus megoldáshoz, ahol egy főmenüben láthatjuk az összes programot és ezek közül húzhatjuk ki a legtöbbet használtakat a kezdőképernyőre. Ha nekünk inkább az előbbi megközelítés a szimpatikus, ám nem akarunk annyi ikont és mappát látni a különböző lapokon, a Beállítások megfelelő almenüjébe elnavigálva simán elrejthetjük azokat az appokat, melyekre nincs szükségünk a mindennapok során.

Hasznos gyári alkalmazások

Készüljünk fel, hogy a gyárilag előtelepített alkalmazások döntő többsége nem eltávolítható. Figyelembe véve, hogy ez magában foglalja a teljes Google programkupacot és a 70 megás Evernote-ot is, nem meglepő, hogy a 32 GB-os belső tárhelyből már az első bekapcsolást követően is alig 20 GB szabad csupán. Ha ezt nehezünkre esik beosztani, akkor micro SD kártyával akár 2 TB-is is bővíthetjük a telefont – legalábbis az LG szerint, függetlenül attól, hogy a ma kapható legnagyobb micro SD kártya 256 GB-os és durván 60 ezer forintba kerül belőle egy darab.

App trash

Arra gondoltam, bemutatok pár olyan alkalmazást, melyek gyárilag rajta vannak a telefonon és szerintem hasznosak. Az első ilyen az App trash, mellyel valószínűleg mindenki találkozni fog majd legalább egyszer, ha vesz egy ilyen telefont. Előfordul ugyanis, hogy valamilyen oknál fogva nincs többé szükségünk egy programra és szeretnénk tőle megszabadulni, így letöröljük. Normál esetben ez úgy történik, ahogy az ember elképzeli, viszont a G6 esetében van egy Lomtárként funkcionáló alkalmazásunk, az App trash, ami 30 napig tárolja a törlésre kijelölt appokat. Természetesen egy mozdulattal száműzhetünk innen mindent, hogy valóban visszakapjuk a szükséges tárterületet, ám ha meggondolnánk magunkat, könnyedén visszaállíthatjuk bármelyik alkalmazást az összes beállításával együtt.

LG Health

Nincs felsőkategóriás okostelefon fitnesz alkalmazás nélkül. A Google Fit kompatibilis LG Health segítségével nyomon követhetünk különböző típusú aktivitásokat (gyors séta, futás, lépcsőzés, biciklizés, ugrálókötelezés), de találunk benne egy – meglehetősen pontatlanul működő – lépésszámlálót, illetve vízivásra figyelmeztető kihívást is.

Miután megadtuk a nemünket, életkorunkat, magasságunkat, illetve tömegünket, az alkalmazás kiszámolja nekünk minden tevékenységnél az optimális értékeket, illetve célokat. Lehetőség van rá, hogy térképen is nyomon kövessük a különböző aktivitásainkat, illetve az app statisztikát is készít számunkra, melyet szöveges módon, valamint naptár nézetben is visszanézhetünk.

HD Audio Recorder

Feljebb már említettem, hogy két mikrofon is került a telefonba, egy alulra, egy pedig felülre. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségben tudjunk felvételeket rögzíteni, kapunk egy külön alkalmazást, amely nagyon érdekes dolgokat tud. Először is, van benne egy élő előnézeti kép, így előre beállíthatjuk a kívánt értékeket annak érdekében, hogy jó minőségű anyagot vegyünk fel és ne kelljen utólag mindenféle programmal bűvészkedni, hogy értékelhető legyen a végeredmény. Az élőkép annyira élő, hogy konkrétan halljuk is, amit a mikrofon érzékel, ergo nem csak a színes skálára, hanem a fülünkre is hagyatkozhatunk.

LG_G6_microphone

Ha a telefon portré módban van, csak az egyik mikrofont használja a felvételhez, míg, ha fekvő módba váltunk, akkor mindkettőt – és ebben az esetben természetesen sztereóban is vesz fel. A minőségre nem csupán az előnézeti képen látható csúszkák vannak hatással, de a formátum is, amiben rögzítjük. Számomra meglepő volt, hogy ez nem csak a megszokott .wav és .m4a formátumokban történhet, hanem akár veszteségmentes .flac-ban is, valamint a mintavétel nem áll meg 44 kHz-nél – ha kedvünk tartja, akár 192-ig is kitolhatjuk. Ha nem akarunk vacakolni, akkor használhatjuk a két előre beállított felvételi profilt is (normál és koncert).

További plusz pont, hogy az elkészült anyagra két címkét is aggathatunk. Az egyik az Esemény, a másik pedig a Helyszín nevet viseli és korlátozásokkal ugyan, de működnek. Az eseménynél a naptárunkból nézi ki a program, min veszünk éppen részt, míg a helyszín esetében a GPS alapján lövi be, hol vagyunk. A korlátozás abban áll, hogy ezeken nem változtathatunk, vagy elfogadjuk a felkínált opciókat vagy nem.

Smart Doctor

A szokásos memória és gyorsítótár kiürítésére alkalmas program nem ezen funkciók miatt érdekes számunkra. Tud ugyanis olyasmit, amit – tapasztalatom alapján – más hasonló alkalmazások nem feltétlenül. Van egy beépített tesztprogramja, ami a WiFi és a Bluetooth modulok mellett az összes létező érzékelő működését képes megvizsgálni és visszajelzést adni, ha valami nem stimmel velük.

LG_G6_test_hardware

Ez akkor jöhet jól, ha rendellenes működést tapasztalunk és tudni szeretnénk, mi a pálya, mielőtt a szervizhez fordulunk, illetve akkor is, ha másodkézből készülünk ilyen mobilt venni és el akarjuk kerülni a váratlan meglepetéseket. Ha az eladó nem járul hozzá a teszt futtatásához, köszönjük meg a lehetőséget és inkább keressünk egy másik példányt.

Capture+

Bár gyárilag is van lehetőség az Androidos telefonokon képernyőfotók készítésére, a Capture+ segítségével ezt nem csak egyszerűbben tudjuk megtenni, de lehetőségünk nyílik további információkat is (legyen az akár szöveg vagy rajz) rátenni az elkészült fotókra. A fentről lenyitható gyorsindító sávon is elhelyezhető egy parancsikon hozzá, de az alsó virtuális gombsorra is lehetőségünk van fixen odapakolni egy ikont, így tényleg minimális mozdulatot igényel csupán egy-egy kép elkészítése. A fotókat elmenthetjük a készülékre vagy azonnal megoszthatjuk akár mentés nélkül is.

A nagylátószög vajon mi?

A G6 egyik legfőbb vonzereje egyértelműen a hátlapi kamera rendszer. Rendszer bizony, ugyanis nem egy, hanem két 13 megapixeles optikát is találunk a LED-es vakutól jobbra, illetve balra. Az egyik egy (125 fokos) nagylátószögű, 2.4-es rekeszértékkel bíró lencse, a másik pedig egy normál (71 fokos) látószögű, 1.8-as példány. Az előbbit egyértelműen nagyobb terek (legyen az akár külső vagy belső) fotózásához érdemes használni, míg az utóbbit gyakorlatilag minden máshoz.

20170812_164228

Van lehetőségünk mindenféle szűrőt használni és készíthetünk panoráma fotókat is, viszont én a teszthét alatt csupán egyszer lőttem ilyesmit, ha az átlagnál szélesebb alkotásra vágytam, egyszerűen átváltottam a nagylátószögű lencsére. A 360 fokos panoráma viszont nekem is újdonság volt és amennyire menő, legalább annyira nehéz egy igazán ütős végeredményt összehozni belőle.

20170812_144311

Természetesen van lehetőség széles dinamika tartománnyal rendelkező, ún. HDR fotók készítésére is, ezt a fényviszonyokhoz mérten a rendszer automatikusan is képes szabályozni. Egy előre beállított aláírást is tehetünk minden egyes elkészült fotó jobb alsó sarkába, a szöveg betűtípusa igen, mérete és képen való helye viszont nem változtatható. A gyári kamera alkalmazás egyébként azon kevesek közé tartozik, ahol teljesen eltűnik az alsó (vagy ha a telefont elfordítjuk, oldalsó) virtuális gombsor. Ha a helyzet úgy kívánja, átválthatunk manuális módra is, ilyenkor az ISO-t, a fehéregyensúlyt, a fényértéket és a záridőt is kézzel állíthatjuk. A módosításokat természetesen rögtön látjuk az élőképen, nem kell feleslegesen fotókat készítenünk a finomhangoláshoz.

Az előlapi kamera 5 megapixeles és szintén az átlagnál szélesebb (100 fokos) látószöggel rendelkezik, ami elsősorban csoportképek készítésekor jöhet jól. Minősége nem rossz, de nyilván elmarad a hátlapon található optikákétól. Az LG a gyári kamera alkalmazásba is beépítette a Square Camera kiegészítést (amely külön appként is elindítható a telefon fő képernyőjéről), melynek segítségével négyzet alakú képeket készíthetünk – akár négyet is, melyből a szoftver képes összerakni nekünk egy mozaik képet is.

Aki egymáshoz nagyon hasonló kompozíciókat szeretne fotózni (például ugyanolyan tányérokon elhelyezett, de különböző ételeket), azoknak úgy tud segíteni a program, hogy kiválaszthatunk egy már elkészült képet, melyet vízjelként rárakhatunk az élőképre.

Akár az előlapi, akár a hátlapi kamerával fotózunk, érdemes tudni, hogy a lencsék alapvetően 4:3-ban látják a világot, így más beállításokat (16:9, 18:9) használva a szoftver felülről és alulról is levág egy-egy részt. Ha tehát 16:9-ben lövöldözünk, de még a nagylátószögű kamerával sem fér bele függőlegesen minden a képbe, érdemes lehet átváltani – ha csak átmenetileg is – 4:3-ra.

Videók esetében full HD felbontásig használhatjuk az elmosódásokat csökkentő funkciót (kizárólag a 30 fps-es beállításnál), vloggereknek jól jöhet a 4K-s, illetve az 1080p/60 fps felvételi lehetőség. Akik kreatívabbak, azok pedig a lassított felvételt, illetve ennek ellentétét, az ún. time lapse-et fogják majd nagyra értékelni. Itt jegyezném meg, hogy a lassított felvételnél bár a lassítási pontok – a megfelelő szoftverrel – utólag is módosíthatók, ez a képesség azzal jár, hogy pár alkalmazás egyszerű, lassítás nélküli videóként fogja kezelni a fájlt. Többek között a YouTube is, így fordulhatott elő, hogy a fentebb látható videóban látszólag semmi extra nincs.

Az elkészült fotók helyenként kifejezetten jók lettek, a színek a legtöbb alkotásnál rendben voltak. A vonalélesség is ott van a szeren, egyedül a részletgazdagság az, ahol némileg alulteljesített számomra mindkét hátlapi optika. Ez ugyanakkor nem sokat ront az összképen, biztos vagyok benne, hogy a többség igencsak elégedett lesz a G6 fotós képességeivel.

Okosabb, mint egy ötödikes

A telefon tudása itt még távolról nem ér véget. Anélkül, hogy végig mennénk a teljes menürendszeren, álljon itt pár funkció, melyet szerintem mindenképpen fontos kiemelni.

Megosztással kapcsolatos beállítások

A telefonban van NFC, így alkalmas ezzel kompatibilis eszközök (pl. fejhallgatók) csatlakoztatására, illetve támogatja az Android Beamet is, így, ha egy másik NFC- és Bluetooth-képes mobil mellé tesszük, akkor vezeték nélkül átvihetünk fájlokat, illetve bizonyos alkalmazások adatait egyik készülékről a másikra. A G6-on tárolt tartalmakhoz hozzáférhetnek továbbá DLNA-képes eszközök is, valamint, ha telepítjük az LG Bridge nevű alkalmazást a számítógépünkre és regisztrálunk magunknak egy LG accountot, akkor vezeték nélkül másolhatunk adatokat a telefonról PC-re, illetve Mac-ekre. Ezen kívül lehetőségünk van biztonsági mentést is készíteni a mobilunkon található tartalomról ugyanezen program használatával. TV hiányában nem tudtam kipróbálni a képernyő megosztást, de Miracast-képes televíziókra elvileg gond nélkül ki tudjuk vetíteni a mobilon látott tartalmakat, amennyiben ugyanazon a WiFi hálózaton van mindkét eszköz.

„Ne zavarj!” mód

Nem lenne teljes a repertoár, ha nem tudnánk csendre inteni a digitális zajkeltőket, azaz, ha nem állna rendelkezésre egy „Ne zavarj!” mód. A funkció segítségével beállíthatjuk, hogy milyen idősávban kívánunk digitális detoxot tartani, így csak azokat az értesítéseket, illetve hívásokat fogjuk látni, illetve hallani, melyeket engedélyezünk. Külön tetszett, hogy van egy hétköznapra, illetve egy hétvégére érvényes profil is, de hozzáadhatunk továbbiakat is, melyeknél kiválaszthatjuk, hogy heti beállítást szeretnénk vagy naptár alapján működőt. Az utóbbi az igazán menő.

A naptárunk alapján működő profil ugyanis akkor teszi „Ne zavarj!” üzemmódba a telefont, ha a kiválasztott kalendárunkban valamilyen bejegyzést talál, legyen az egy Facebookos esemény, egy céges megbeszélés vagy éppen egy közös mozi a barátokkal. Az „i”-re a pontot a Meghívott események nevű opció teszi fel, ahol testre szabhatjuk, hogy ha a telefon egy naptárbejegyzéshez ért, milyen esetben váltson át „Ne zavarj” módba:

  • minden esetben, kivéve, ha visszajeleztük, hogy az adott eseményen nem fogunk részt venni
  • minden esetben, ha visszajeleztük, hogy megyünk, illetve elképzelhető, hogy megyünk
  • csak abban az esetben, ha tuti részt veszünk az adott eseményen

Szerintem ez egy roppant hasznos funkció, legalábbis annak, aki aktívan használja a naptárát és minden lényeges esemény szerepel is benne. Előfordulhat ugyanakkor, hogy vannak olyan fontos értesítések vagy hívások, melyekről semmi esetre sem szeretnénk lemaradni még ilyenkor sem, így a Prioritások nevű rész alatt beállíthatjuk, melyik alkalmazásoknak engedjük meg, hogy zargassanak minket, illetve kicsöröghet-e bármilyen hívás és ha igen, akkor milyen feltételek alapján (csak ismert számok, csak kedvencek, bárki, senki).

Annak érdekében, hogy a vészhelyzetekről se maradjunk le egy túl szigorú opció használata miatt, van lehetőség rá, hogyha negyedórán belül ugyanarról a számról befut egy második hívás is, akkor az mindenképpen kicsörögjön. Ha a telefonunkat ébresztésre is használjuk, akkor jól jöhet, hogy lehetőségünk van még azt is megmondani a rendszernek, hogy a „Ne zavarj!” üzemmódot kapcsolja ki, miután megszólalt az első ébresztő.

További okos lehetőségek

Egészen hihetetlen, hogy manapság mennyire saját magunkra szabhatunk egy csúcskategóriás mobilt. A Smart settings menüben ugyanis beállíthatjuk, hogy melyik hangprofilt szeretnénk használni, ha otthon vagyunk, illetve melyiket, ha nem. Azt is eldönthetjük továbbá, hogy be legyen-e kapcsolva a WiFi, esetleg a Bluetooth, avagy sem, ha megérkezünk, illetve elhagyjuk a létesítményt.

Otthon például előfordulhat, hogy nem vesszük hasznát a Bluetooth-nak, ezért kikapcsoljuk. Ellenben minden reggel, mikor munkába indulunk, behuppanunk az autóba, így, miután elhagyjuk a lakást, tök jó, hogy a telefon képes automatikusan visszakapcsolni azt.

Ugyanebben a szekcióban lehetőségünk van még azt is beállítani, hogy egy általunk kiválasztott alkalmazás automatikusan megnyíljon, ha a telefon egy meghatározott Bluetooth eszközhöz kapcsolódik. Simán előállhat tehát egy olyan helyzet, hogy mire leérünk a lakástól az autóig, már csak azt kell eldöntenünk, milyen zenét fogunk hallgatni a kocsiban, mielőtt útra kelnénk. Ugyanezen elv alapján beállíthatjuk azt is, mi történjen, ha egy fülhallgatót csatlakoztatunk a G6-hoz.

Üzemidő

A 3300 mAh-s telep visszafogott használat mellett akár két napig is kibírja egyetlen feltöltéssel, ami jó hír. Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy én egyetlen közösségi alkalmazást sem használtam a tesztidőszak alatt és a böngészéssel, a fotózással, valamint a videónézéssel is csínján bántam – ellenben a Spotify szinte állandóan ment, napi 6-8 órán keresztül hallgattam vele zenét. Mind a Bluetooth, mind az NFC, mind a helymeghatározás, mind az Always On Display funkció ki volt kapcsolva, de semmilyen energiatakarékos opciót nem használtam és a fényerőt se vettem irreálisan alacsonyra. Akik sokkal nagyobb tartalom fogyasztók, mint én, azok is nehezen fogják tudni lemeríteni a G6-ot egyetlen nap alatt, de ha ez mégis megtörténne, akkor a gyorstöltésnek hála 50 százalékra mindössze fél óra alatt feltölthető az eszköz.

Mit mondanak a tulajdonosok?

Tekintettel arra, hogy a G6 pár hónapja már a piacon van, arra gondoltam, egy rövid kérdőív segítségével megkérdezem azokat, akiknek már van ilyen telefonjuk, mi a véleményük róla, hiszen nálam csupán két hetet volt, az pedig még nem nevezhető egy összebútorozásnak azért. A kérdőívet alig pár nap alatt 29 ember töltötte ki, ami szerintem már elegendő ahhoz, hogy a válaszukkal árnyalják egy kicsit a képet, annál is inkább, mert a válaszadók több, mint fele már legalább két hónapja használja a saját példányát.

Melyik telefonon gondolkodtál még, mielőtt megvetted a G6-ot?

Ez volt az a kérdés, melyre talán a legváltozatosabb válaszok érkeztek. A tulajdonosok harmadánál szerepelt a Samsung Galaxy S8/S8+ páros a kalapban, ami tulajdonképpen érthető, ha a nyújtott kijelzővel operáló dizájnt vesszük alapul. További öt ember jelölte meg az eggyel korábbi párost, azaz a Galaxy S7-et, illetve S7 Edge-et, de olyan mobilokat is találunk még a listán, mint a Google Pixel, a OnePlus 5, a Huawei P10/P10 Plus, a Honor 9, a HTC U11, vagy a Xiaomi Mi6.

Volt, aki házon belül nézett körül inkább, hiszen az LG V10 és V20 is látható a válaszok között. A számomra leginkább meglepő viszont az volt, hogy a huszonkilenc tulajdonos közül heten egyértelműen G6-ot szerettek volna és nem is érdekelte őket másik termék.

Mi volt az, amiért végül mégis a G6 mellett döntöttél?

Kíváncsi voltam, hogy végül mi volt az, ami átbillentette a mérleg nyelvét az LG aktuális csúcs mobiljának javára, hiszen azért a fent említett telefonok egyike sem nevezhető éppen rossznak. A legtöbben egyértelműen a G6 remek ár/érték arányát méltatták, ugyanakkor hasonlóan fontos faktor volt a jó kijelző, a dupla hátlapi kamera, illetve a termék kinézete és anyaghasználata is. Akadtak aztán olyanok is persze, akik márkahűség miatt maradtak a G sorozatnál, hiszen az előző telefonjuk egy G2/G3/G4 volt, de voltak páran, akiknek fontos szempont volt a G6 vízállósága. Sajnos az európai modell nem kapta meg a fejlettebb digitális-analóg konvertert (DAC), ugyanakkor volt, akit kifejezetten ez mozgatott és hajlandó volt országon kívülről beszerezni a készüléket a kiemelkedő hangminőségért cserébe. Itt jegyezném meg, hogy a nálam járt “mezei” G6 bár nem volt kiemelkedően hangos, ha fülessel hallgattam, minőségben egyértelműen jobbnak bizonyult az egyébként abszolút nem rossz Galaxy S7-hez képest. Ez elsősorban a tisztább hangzásban jött ki és amennyire a fülemmel meg tudtam állapítani, a háttérzaj is egy picit kevesebb volt.

Mi az a három dolog, amit leginkább szeretsz a G6-ban?

Hasonló kérdés az előzőhöz, ám a döntés pillanatában még nincs tapasztalatunk egy készülékkel kapcsolatban, legfeljebb akadnak szimpatikus tulajdonságok és elvárások, így kíváncsi voltam, hogy a mindennapos használat során változott-e a G6-ról előzetesen kialakított kép és ha igen, melyik irányba?

Úgy fest, hogy az előzetes várakozások közül a legtöbbet képes volt hozni a telefon mindenkinél, viszont a listán felbukkannak olyan dolgok is, melyekre egyértelműen a mindennapos használat során derült fény. Így fordulhatott elő, hogy hirtelen többen is méltatni kezdték a felhasználói felületet, kiemelve annak átláthatóságát és reszponzivitását. Volt, akit a dupla koppintásos lezárás-feloldás funkció nyűgözött le, de még többen voltak azok, akik kifejezetten hasznát veszik a gyorstöltésnek a mindennapok során.

Mi az a három dolog, amit legkevésbé szeretsz a G6-ban?

Én a színhőmérséklet állítás lehetőségének kihagyásán kívül nem nagyon találtam komolyabb hibát a készülékben, így árgus szemekkel figyeltem, vajon más is így van-e ezzel. Meglepő módon a legtöbben az üzemidőre panaszkodtak, bár az a válaszokból nem derült ki, hogy a gyakorlatban ez hány órát jelent egy feltöltéssel, illetve milyen használat mellett alakult ki ez az eredmény és általa a vélemény.

A következő dolog viszont érdekes, ugyanis ilyesmit általában kevés tesztből tud meg az ember: a hátlap, de még inkább a kamerák lencséje igencsak hajlamos a karcolódásra. Bár abban nem vagyok biztos, hogy ez minden esetben kihatással van az elkészült képek minőségére, jó tudni és eggyel több ok arra, hogy beszerezzünk egy számunkra megfelelő tokot, ha úgy döntünk, hogy beruházunk egy ilyen telefonra.

Az LG korábban sem tartozott azon gyártók közé, akik elsőként tolják ki a legújabb Android frissítéseket a készülékeikre és úgy néz ki, a G6-tal ez a helyzet semmit nem változott. Sokan panaszkodtak rá, hogy a telefon még mindig a 7.0-ás fő verzión van, miközben más mobilokra hónapok óta elérhető a 7.1-es is. A biztonsági frissítések is talán a kelleténél lassabban érkeznek, remélhetőleg egyszer látunk majd változást ezen a téren is.

A listán szerepel még a vezeték nélküli töltés lehetőségének hiánya, illetve a nagylátószögű kamera által készített fotók minőségével sem volt maradéktalanul elégedett mindenki.

Min változtatnál, hogy a G6 még jobb legyen számodra?

Tökéletes termék nincs, így végezetül arra voltam kíváncsi, ki mit változtatna a mobilon annak érdekében, hogy számára még jobb legyen. Az előbbiek fényében nem meglepő, hogy ugyanazok a dolgok kerültek elő, mint amikkel ott találkoztunk (legyen nagyobb az akkumulátor, IPS helyett AMOLED kijelző, jobb minőségű fotók, stb.), viszont megjelent két új tétel is a listán. Az egyik az értesítési LED pótlása, a másik pedig – és ezzel rá is kanyarodunk az értékelésre – a jobb marketing.

Megéri?

A tesztből szerintem könnyedén kivehető, hogy a G6-ot egy remek készüléknek tartom. Nem hibátlannak, de bőven elég jónak ahhoz, hogy bárkinek szívesen ajánljam. Van vele ugyanakkor egy probléma: az emberek többsége alig tud a létezéséről. Itthon szinte kizárólag szolgáltatóknál kapható, a nagyobb áruházakban jelenleg esélyünk nincs, hogy összefussunk vele. A helyzet – állítólag – hamarosan változni fog, reméljük a legjobbakat. A szolgáltatók jelenleg elég drágán mérik a mobilt, így érdemes szétnézni a különböző GSM boltok ajánlatai között, ugyanis a többség 130 ezer forint körül árulja a G6-ot, ami igencsak jutányos ajánlat.

Ez ugyanis egy remek telefon komolyabb hibák nélkül. A dizájn szuper, a kijelzőnek gyönyörű képe van (ugyanakkor lehetne picit színhelyesebb), a kezelőfelület szép és gyors, a rendszer rettenetesen sok mindent tud, a funkciók és az alkalmazások nagy része pedig tényleg jól használható a mindennapok során, ráadásul az eszköz bizonyos keretek között ellnáll pornak, víznek és egy csomó egyéb extrém behatásnak.

A kamerákat én is picit gyengébbnek éreztem annál, mint amit előzetesen vártam tőlük, ettől függetlenül bőven a legjobbak között vannak. A tulajdonosok visszajelzése alapján az üzemidő lehetne jobb is, nekem simán kihúzott két napot a telefon, mielőtt töltőért kiáltott volna, de ez a különbség nyilván az eltérő felhasználási módokból adódik.

lg-g6-02_32280684194_o

A 18:9-es kijelzőhöz nagyon hamar hozzászoktam és egy Galaxy S7-hez képest sem éreztem visszalépést, amíg a G6-ot használtam a mindennapok során, ami szerintem igencsak dicséretes. Sőt, a hangminőség, a plusz funkciók és a nagylátószögű kamera kifejezetten hiányzott, miután vissza kellett adnom a mobilt.

Pár hét és a Q6 személyében megérkezik a kistestvér is, amelyre érdemes lesz nagyon odafigyelni, ugyanis elsőként hozza el a középkategóriába a nyújtott kijelzőt és ha a minőség mind hardveresen, mind pedig szoftveresen rendben lesz, akkor az őszi szezon egyik legizgalmasabb ajánlata lehet belőle. Reméljük, a piacra dobásával párhuzamosan a G6-ra is több figyelem terelődik majd.

Köszönöm szépen az LG hazai képviseletének, hogy a rendelkezésemre bocsátotta a tesztben szereplő telefont és így hozzájárult ahhoz, hogy ez a cikk elkészülhessen.

Horváth Patrik

2004 óta vagyok újságíró, kisebb oldalak mellett közel egy évtizedig dolgoztam a PC Guru magazin és az iPon.hu tech rovatában. 2015 őszén Egy jógi élete címmel elindítottam önismerettel és tudatos életvitellel foglalkozó blogomat, 2017 tavaszán pedig belekezdtem első könyvem megírásába.

Tags: ,

Submit a comment

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s